9 Nov 2011

Cara Nak Lajukan Speed Broadband Yang Dah Sampai Limit


Sekiranya anda ada menerima mesej yang macam kat atas ni, maka anda akan merasa keasyikan melayari internet sudah menjadi tidak seindah dahulu sekiranya broadband yang digunakan dah sampai limit kerana kelajuan broadband telah diturunkan. Jangan risau, ini triknya untuk melajukan kembali speed broadband walaupun dah sampai limit;
Ok sila buat macam ni;
1. klik start > Run
2. taip Cmd > Enter
akan keluar command prompt. bila dah keluar skrin hitam tuh,
3. Taip: Ipconfig/all pada skrin hitam tuh
Maka terpaparlah segala detail connection.
ip,subnet,gateway dan dns
Perhatikan description connection. Sila identify yang broadband punya, jangan silap.
kemudian Cari Nombor gateway
4. Selepas itu Taip ‘ping‘ dan diikuti oleh nombor gateway tu dan ‘-t‘ kat akhir sekali
contohnya macam ni:
ping 121.120.22.33 -t   < selepas nombor 33 jarak sedikit dan masukkan -t
5. Kemudian Enter
Pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter, dan biarkan ia ping tanpa henti.


Biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.
Proses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan proses penghantaran paket dan penerimaan paket, so akan mempercepatkan proses membuka web page.
Kalau malas nak taip2 setiap kali nak ping, just copy paste kod ni ke notepad dan save as namefailape2.bat then double klik bile setiap kali nak ping
moga ada manfaatnya :) 

21 komentar

mne nak dptkan num gateway tuh??

awak kena ikut step diatas.. cuba ya :)

okay...dah....xkne xtra charge ke????

nak tnye.. lpas tu nti die kua reply from : TTL expired in transit. btol ker kua cm tu???

xlah.. ini sekadar ping sahaja

xde pun no gateway nye...0.0.0.0 yeke?
kalau default gateway tu camner pulak

macam saya die keluar TTL=128 saya pun sebenarnya xlah berapa arif sangat.. sekadar untuk berkongsi sahaja.. boleh rujuk pada orang2 yang arif mengenai ni..cuma boleh beri penerangan sedikit sahaja.. sorry ya kawan2 :)

kalau die tulis request time out camne?

kena buat balik semula.. mungkin no gateway awak salah :)

camne plak kalu kte ngah on9.. ping nyer da benti dr tros proses?? nape yew??

cuba disconect bb balik.. buat balik semula dan pastikan sentiasa buka skrin hitam tuh..

Salam...ni khas untuk celcom je ker?gateway tuk DG 0.0.0.0 and x dpt...masih jgk 128kbps

saya buat pakai nombor gateway byk kali asyik request timeout je, last2 amek yg Ipv4 (preferred) baru bleh. Thanks!~

salam..
confius larr..lpas klik start,run kn?? cmna nk wat 2??

number gateway tu kat mane nk dpt???

cm nie care die,,,
g kat button window kanan..pastu kat search type "cmd"
akan keluar table hitam,than dlm tu type "ipconfig/all"
akan keluar list byak2,,so cari yg tlis broadband pnye,,then kat bawah die copy num default gate way..yg mcm 10.234.23.1..
pastu blakang die tmbah simbol "-t"

tp num default gate way tu nk cari kt mane

nk wat ni mase tengah connect ke DC

Sorry..nk tny,bekesan ka cra nh..sbb ping ip just utk tgk bpa masa yg di amik utk dia reply..ikut theory la..da sngkut paut dgn conection speed ka?

klick start tu start mana?


EmoticonEmoticon